Tokat Kadın Kooperatifleri çatısı altında gıda güvenliğine uygun bir şekilde özenle ve titizlikle hazırladığımız yöresel ürünlerimizi sizlerle buluşturmaktan mutluluk duyarız.

 

Tokat, Orta Karadeniz Bölgesinde 600.000 nüfusuyla önemli bir tarım şehri hüvviyetini taşıyan bir ildir. Ekonomisinin temel yapı taşını da tarım sektörünün oluşturduğu Tokat ilinde; geçit kuşağı iklimi olarak adlandırılan üç farklı iklim yapısına sahip olan, 185 m ile 2200 m arasında değişen tarım arazilerinde narenciye haricinde ülkemizde yetiştirilen her çeşit sebze ve meyve yetiştirilebilmektedir. Beş farklı agro-ekolojik yapıya sahip ovaları; ürün çeşitliliğine, ikinci ürün ve kışlık sebze yetiştiriciliğine imkan tanımaktadır. Büyük ölçüde sulanabilmekte olan ovalarında 2019 yılında; toplam 80 ürün çeşidi ile yaklaşık 3,1 milyon ton bitkisel üretim gerçekleştirilmiştir. Üretilen 80 çeşit ürünün her yıl yaklaşık 40 adeti üretim miktarı açısından ülke içinde ilk on sırada yer almaktadır. Yetiştirilen ürünler ve bu ürünlerden elde edilen gıda ürünleri arasında ayrıca Tokat Narince Salamura Asma Yaprağı, Erbaa Narince Bağ Yaprağı, Zile Pekmezi ve Kömesi, Turhal Yuğurtmacı, Niksar Cevizi gibi coğrafi işaretli ürünler de yer almaktadır.

Tokat ilinin bereketli topraklarında yetiştirilen yaş sebze ve meyve ürünlerinden kadın emeği ile üretimi yapılan yöresel gıda ürünlerinin piyasada hak ettiği değeri almasını sağlamak, gizli kadın emeğinin ekonomik hayata katılımını sağlayarak kayıt altına almak, yöresel gıda ürünlerinin gıda güvenliğine uygun üretimini yaparak ürün standartlarını yükseltmek, üretici kadınların becerisini teknoloji ile buluşturmak ve gıda ürünlerinin üretim süresini yılın tamamına yaymak amacıyla Tokat Valiliği öncülüğünde ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Tokat Yatırım Destek Ofisi rehberliğinde “Kadının Gücü, Tokat’ın Gücü Projesi” geliştirilerek uygulamaya konulmuştur. 

2019 yılı Haziran ayında kadın girişimi ve üretimi kooperatifçiliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik farkındalık çalışmaları yapılması ile başlayan süreçte Temmuz ayında ilk kurulan kooperatif Emirseyitli Rençber ve Zanaatkar Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi (ERZAK) kurulmuştur. 

Aynı yılın Ekim ayında ise il genelindeki tüm ilçelerde kadın girişimi ve üretim işletme kooperatiflerinin yaygınlaştırılması için çalışmalar yoğunluk kazanarak, projenin temel faaliyetlerinin planlaması yapılmıştır. Proje; kooperatiflerin ve üretim atölyelerin kuruluşu, marka geliştirme çalışmaları, eğitim faaliyetleri ve pazarlama – tanıtım çalışmaları olarak beş temel faaliyet ekseninde geliştirilmiştir.

2020 yılının Mayıs ayı itibariyle tüm ilçelerimizdeki kadın girişimi ve üretim işletme kooperatiflerinin resmi kuruluş çalışmaları tamamlanmıştır. Kadın girişimi ve üretim işletme kooperatifleri aracılığı ile yaklaşık 100 kadının ekonomik hayata katılması hedeflenmektedir.

Tüm kooperatiflerimiz için ilçelerimizde kooperatiflere rehberlik etmeleri amacıyla İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinde personeller görevlendirilerek üretecekleri ürünler ve bu ürünlerin imalat süreçleri için gerekli makine ekipmanlar belirlenmiştir.

Tüm kadın girişimi ve üretim işletme kooperatifleri 12 aya yayılabilecek pazar avantajını kullanmak üzere piyasa taleplerine göre çeşitlendirilmiş bir şekilde yufka, çorbalık erişte, ev eriştesi gibi unlu gıda ürünlerini üretme planlarının yanı sıra; yaz döneminde üretip yıl içinde pazarlayabilecekleri köme, pekmez, tatlı tarhana, kuşburnu ve kızılcık marmelatı, madımak konservesi, çorbalık toz ve konserve tarhana gibi Tokat yöresel gıda ürünlerinin imalatını yapacaklardır. Kooperatifler ayrıca yaz döneminde Tokat ilinde yetiştirilen meyvelerden reçel, sebzelerden ise salça ve konserve ürünlerinin imalatını yapacaklardır. 

Tokat ilimizde kurulan bu 12 kadın girişimi üretim ve işletme kooperatiflerinin ortak bir marka ile ürünlerini pazarlamalarına yönelik olarak Tokat Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Teknik Destek Programı II. Dönemine “Tokat İli Kadın Kooperatifçiliğinin Markalaşması” isimli bir proje sunulmuş ve Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Bu projenin satın alma işlemleri tamamlanmıştır ve yüklenici firma ile sözleşme imzalanmıştır. Proje kapsamında marka logo tasarımı, kurumsal kimlik çalışmaları, broşür ve katalog/ e-katalog hazırlanması, mağaza konseptlerinin oluşturulması, marka sloganının oluşturulması ve tanıtım –reklam stratejilerinin hazırlanmasına yönelik faaliyetlerin uygulama süreci başlamıştır. 

 

Yine kadın girişimi ve üretim işletme kooperatiflerimizin yeni kuruldukları dönemde bu dönemde pazarlama süreçlerine destek vermek amacıyla ürettikleri tüm ürünleri ortak ve tek bir platform üzerinden yapmalarına yönelik e-ticaret sitesi oluşturulmasına yönelik Tokat Ticaret İl Müdürlüğü tarafından Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Teknik Destek Programı III. Dönemine “Tokat ili Kadın Kooperatifleri E-Ticaret Sisteminin Kurulması” isimli bir proje sunulmuş ve Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.. Proje ile kooperatiflerimiz e-ticaret sitesi üzerinden ürünlerini pazarlama avantajına sahip olacaklardır. Bu projenin de satın alma işlemleri tamamlanmıştır ve yüklenici firma ile sözleşmeler imzalanmıştır. Proje kapsamındaki faaliyetlerin uygulanma süreci başlamıştır. www.tokatkadinkooperatifleri.com. internet sitesi üzerinden kooperatiflerin üretimini gerçekleştirdikleri ürünlerin pazarlaması yapılacaktır. 

“Kadının Gücü, Tokat’ın Gücü Projesi” kapsamında ilimizde kurulan 14 kadın girişimi üretimi ve işletme kooperatifinin imalathanelerini kurulup, gıda güvenliği standartlarına uygun ve örgütlü bir şekilde üretim yapılarak ürünlerinin ulusal ve uluslarası pazarlanmasını sağlamak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2020 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programına, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu IPARD II Programı 9. Teklif Çağrısına, Ticaret Bakanlığı Kooperatiflerin Desteklenmesi Programına toplam bütçe büyüklüğü 6.1 Milyon TL olan proje başvuruları yapılmıştır. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret bakanlığına yapılan proje başvuruları olumlu sonuçlanmış ve 4.1 Milyon TL tutarındaki projelerin sözleşmeleri imzalanmıştır. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’na % 65 hibe oranı destek almak üzere sunulan toplam bütçe büyüklüğü 2.028.770,00 TL olan 14 ayrı projenin değerlendirme süreci ise devam etmektedir. Başarılı olan projelerle 2021 yılının ilk çeyreğinde sözleşme imzalanması planlanmaktadır.

SOGEP Projesi kapsamında her bir kooperatife Kooperatifçilik / Stratejik Planlama ve İletişim / Finansal Yönetim ve Muhasebe / Pazarlama ve Markalaşma / E-Ticarete Giriş ve Mikro İhracat / Güvenli Gıda Üretim Teknikleri eğitimleri verilmesinin yanı sıra kooperatiflerin atölyeleri için ihtiyaç duydukları makine ekipmanlarda temin edilecektir. Projenin toplam bütçe büyüklüğü 1.685.452,50 TL’dir. Proje bütçesinin % 90’ı makine ekipman alımına yönelik olarak kullanılacaktır. Atölyelerde çalışma tezgahından ürün rafına sanayi tipi yer ocağından bakır pişirme kazanlarına, kesme doğrama tahta ve bıçaklarına kadar kurulacak atölyelerin meyve sebze ürünleri ve unlu gıda ürünleri üretimine yönelik makine ekipman ihtiyaçları karşılanacaktır. 

2020 yılı 11 Temmuz tarihinde ilan edilen Ticaret Bakanlığı KOOP-DES Programı’na, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Tokat Yatırım Destek Ofisi danışmanlık ve rehberlik desteği ile kadın girişimi ve üretimi kooperatifleri adına toplam bütçe büyüklüğü 2.431.321,12 TL olan 14 proje sunulmuştur. Ticaret Bakanlığı tarafından KOOP-DES Programı’nın ilk etabında, ülke genelinde 11 farklı şehirden 54 proje destek almaya hak kazanmış ve Tokat ili en fazla proje sunarak, en fazla destek alan il olmuştur. Projelere Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanacak hibe destek tutarı 1.546.300,50 TL’dir. Projelerin sözleşmeleri 21 Eylül 2020 tarihinde imzalanarak, projelerin satın alma süreçleri ile ilgili işlemler başlatılmıştır. Ticaret Bakanlığına sunulan teknik şartnamelerde yer alan makine ekipmanların satın alma işlemlerinin Kasım ayı içerisinde tamamlanarak, Aralık ayı sonuna kadar kooperatif atölyelerinde kurulumu gerçekleştirilmesinin ardından gıda üretim izinleri alınarak atölyelerinde faaliyete geçmeleri planlanmaktadır.